Dobra kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród licznych wariantów, które daje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie dania
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. Italian Cuisine in Krakow Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film