Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w kraju najczęsciej spotykany typ gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, treściwe i nie jest kosztowne. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie dania jak pizza czymakarony. Mocniej wrażliwi goście smakują mniej znane dania obiadowe takie jak tortellini, gnocchi i desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w menu można znaleźć również mniej typowe włoskie dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz dania z wielu miejsc kraju. W najlepszej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest trudna, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Wykwintne wino włoskie
Żadna knajpka włoska, która aspiruje do bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna zapominać wina. Obiad we włoskim stylu z całą pewnością musi obejmować również wino. Odrobina alkoholu to we Włoszech standard. Fajna restauracja włoska Kraków Najbardziej typowe wina z Włoch to toskańskie chianti, lombardyjskie franciacorta oraz pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – o ile naprawdę chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać bogatą kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film