Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich dań.
Wino rumuńskie
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem serwować ryby?
Stara norma mówi, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.